Втори китайски шпионски балон лети над Южна Америка, съобщи Пентагонът, след

...
Втори китайски шпионски балон лети над Южна Америка, съобщи Пентагонът, след
Коментари Харесай

Още един китайски балон. Този път над Южна Америка

Втори китайски шпионски балон лети над Южна Америка, заяви Пентагонът, откакто ден по-рано първият подобен апарат беше засечен в небето на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

" Знаем за известия за балон, летящ над Латинска Америка. Смятаме, че това е следващият китайски шпионски балон ", съобщи представителят на Пентагона военачалник Патрик Райдър, без да прецизира точните координати на балона, осведоми Българска телеграфна агенция.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън назова дейностите на Китай във връзка с шпионския балон, открит над Съединените щати, " безотговорни и неприемливи ", съобщи ДПА.

В телефонен диалог с шефа на Централната комисия по външни работи на Китай Ван И той е декларирал, че наличието на летателния уред във въздушното пространство на страната е очевидно нарушаване на суверенитета на Съединени американски щати и очевидно нарушаване на интернационалното право. Той е добавил, че светът чака от Съединени американски щати и Китай да ръководят отговорно връзките си, Вашингтон прави това и чака същото от Пекин.

" Съединени американски щати ще продължат да поддържат отворени линии за връзка с Китай, в това число за справяне с този продължаващ случай ", сподели Блинкън.

Основният приоритет на Вашингтон е да в профил балона от въздушното си пространство, сподели още държавният секретар на Съединени американски щати, без да посочи по какъв начин би трябвало да стане това.

Блинкън, чието посещаване в Китай беше анулирано заради балона над Америка заяви, че желае да посети Пекин незабавно щом изискванията разрешат това.

Обаче държанието на Китай в навечерието на посещението  " е в ущърб на полемиките всъщност, които бяхме подготвени да проведем ", добави той.

Министерството на външните работи в Пекин съобщи, че полетът на китайски " аеростат " над Съединени американски щати съставлява форсмажорно произшествие, и упрекна американските политици и медии, че се възползват от обстановката, с цел да дискредитират Китай, съобщи Ройтерс.

" Китай постоянно е спазвал прецизно интернационалното право и е зачитал суверенитета и териториалната целокупност на всички страни ", се споделя в изказване на министерството.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР